Щодо відшкодування шкоди завданої внаслідок ДТП

Ми маємо позитивний досвід захисту інтересів наших клієнтів і допоможемо Вам у справах, пов’язаних зі стягненням завданих збитків внаслідок ДТП.

Тепер навіть при наявності на руках діючого полісу, особа, якої відповідальність як власника транспортного засобу застрахована, може нести відповідальність за завдану шкоду в повному обсязі в тому числі і в межах страхового відшкодування.

Так, з врахуванням практики Верховного суду України, особа, що зазнала збитків внаслідок ДТП, може в повному обсязі задовольнити свої вимоги та стягнути завдані збитки шляхом пред’явлення позову безпосередньо до особи винної в ДТП. Донедавна стягнути страхове відшкодування зі страхової компанії, в якої зупинено дію ліцензії, фактично було неможливо. Наприклад, такі страхові компанії, як «Лафорт» та «Статус» після позбавлення їх ліцензії, змінювали адресу реєстрації та керівника страхової компанії, здійснювали комплекс заходів щодо зменшення активів компаній, тощо, щоб унеможливити стягнення страхового відшкодування в рамках примусового виконання рішення суду під час виконавчого провадження. І таким чином, постраждала особа внаслідок ДТП була позбавлена можливості отримати справедливу компенсацію завданих збитків.

26 жовтня 2016 року Верховним судом України у справі №6-954цс16 було прийнято досить цікаву постанову.

Обставини справи:
Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди потерпілий звернувся із позовом до суду про стягнення суми збитків безпосередньо до особи винної в ДТП, не пред’являючи будь-яких вимог до страхової компанії. Суди різних інстанцій, розглядаючи справу, відмовили в задоволенні позову, виходячи з того, що особа, яка завдала шкоди, застрахувала свою відповідальність як власника транспортного засобу і мала відповідний страховий поліс.

Проте, Верховний суд України своєю постановою скасував ухвали попередніх судів (Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, апеляційного суду м. Києва, та Оболонського районного суду м. Києва), а справу направив на новий розгляд до суду першої інстанції.

При прийняті постанови Верховний суд виходив з того, що право потерпілого на відшкодування шкоди за рахунок особи, яка завдала шкоди, є абсолютним і не може бути припинене чи обмежене договором, стороною якого потерпілий не був, хоч цей договір і укладений на користь третіх осіб.

Таким чином, особі, якій завдано шкоди, належить право вимоги в деліктному зобов’язанні (позадоговірні зобов’язання, які виникають внаслідок завдання шкоди) та в договірному.

Спосіб здійснення свого права обирається на власний розсуд:
а) шляхом пред’явлення вимоги виключно до особи, яка завдала шкоди, про відшкодування цієї шкоди;
б) шляхом пред’явлення вимоги до страховика особи, яка завдала шкоди, про виплату страхового відшкодування;
в) шляхом пред’явлення вимог до страховика та в подальшому до особи, яка завдала шкоди, за наявності передбачених статтею 1192 ЦК України підстав.

Потерпілий має право відмовитись від свого права вимоги до страховика та одержати повне відшкодування шкоди від особи, яка її завдала, в межах деліктного зобов’язання незалежно від того, чи застрахована особа, яка завдала шкоди.

У такому випадку особа, яка завдала шкоди і цивільно-правова відповідальність якої застрахована, після задоволення вимоги потерпілого не позбавлена права захистити свій майновий інтерес за договором страхування та звернутися до свого страховика з відповідною вимогою про відшкодування коштів, виплачених потерпілому, в розмірах та обсязі згідно з обов’язками страховика. Тобто, стягнення суми збитків з винуватця ДТП не позбавляє останнього можливості пред’явлення відповідного позову в межах суми страхового відшкодування до страхової компанії.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail