Щодо виїзду дитини за кордон у супроводі матері без згоди батька

Створення сім’ї – відповідальний крок в житті будь-якої особи. Щасливе життя в сім’ї – нелегка щоденна праця, що базується на справжньому почутті любові та вимагає взаємного розуміння, поваги та відповідальності.

Шлюб – базове поняття сімейного права. Шлюб – це сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. А шлюб без дітей, як день без сонця (античний афоризм). Ще В. Сухомлинський писав: «Головний зміст і мета сімейного життя – виховання дітей. Головна школа виховання дітей – це взаємини чоловіка і дружини, батька і матері».

Причин розпаду сімей безліч: несумісність особистостей, цілей та інтересів; фінансові негаразди; побут; зрада; насильство в сім’ї тощо. Як наслідок подружжю доводиться проходити через такі неприємні ситуації як розлучення, поділ майна подружжя, визначення місця проживання дитини, усунення перешкод у спілкуванні з дитиною та її вихованні, позбавлення батьківських прав тощо.

Всі ми знаємо, що завжди в цих ситуаціях страждають діти, і вони страждають найбільше. Незалежно від того наскільки «дружньо» розійшлось подружжя, світ дитини, в якому вона зростала і формувалася її особистість, змінився і таким як раніше він вже ніколи не буде.

На жаль, нерідко самі батьки погіршують і без того важке становище дитини, роблячи її заручником даної ситуації.

Сьогодні вже зовсім не рідкість поїхати на відпочинок закордон: Єгипет, Туреччина, Болгарія та безліч інших країн радо приймають наших туристів. Звичайно закономірним є бажання батьків дати своїй дитині найкраще. Тому, за першої ліпшої можливості батьки намагаються відправити дітей на відпочинок за кордон, при цьому такий відпочинок майже завжди поєднується з оздоровленням, навчанням та й просто розширенням світогляду, ознайомленням з культурою та побутом інших держав. Проте, як не дивно, на заваді цьому може стати один з батьків дитини, який, як правило, з метою так чи інакше вплинути на свою колишню «половинку» відмовляється надати нотаріально посвідчену згоду на виїзд дитини за кордон, при цьому аліменти на утримання дитини сплачує своєчасно та в повному обсязі.

Так, відповідно до положень ст.3 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» та пп.2 п.4 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995р. N 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2018 року N 76), виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку без згоди та супроводу батьків може бути дозволено зокрема на підставі рішення суду. Відповідно до підпункту 1, абзацу одинадцятого пункту 4 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року N 57 “Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України”, встановлено, що виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків або у супроводі осіб, які уповноважені одним із батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків не перебуває у пункті пропуску через державний кордон або за рішенням суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків. Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється: 1) за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску; 2) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків у разі пред’явлення рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків.

З огляду на викладене, діючим законодавством не встановлено обмеження щодо виїзду неповнолітньої дитини за кордон, а лише встановлено певний порядок її виїзду за кордон за згодою батьків або дозволу суду при відсутності згоди одного з батьків.

Таким чином, у випадку, якщо другий з батьків дитини не надає нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини за кордон, необхідно звертатися до суду. В обґрунтуванні такої позовної заяви обов’язково необхідно вказувати про мету поїздки за кордон та можливість її забезпечити. Також обов’язково слід зазначити про те, які саме заходи отримання нотаріального дозволу другого з батьків були вжиті та надати відповідні докази.

На сьогодні наявна усталена судова практика, яка базується на нормах матеріального законодавства, згідно якої судом надається дозвіл на виїзд дитини за межі території України без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків із зазначенням держави прямування та конкретного періоду такої поїздки.

Якщо Ви потребуєте правової допомоги адвокати АО «КОНОВАЛ ТА ПАРТНЕРИ» допоможуть Вам обрати вірний шлях виходу із неприємної для Вас ситуації.

Матеріал підготовлений адвокатом Цимбал Наталією Вікторівною
адвокатське об’єднання “КОНОВАЛ ТА ПАРТНЕРИ”

Україна, 03115, м. Київ, вул. ФеодориПушиної 23/25
Подзвонити за телефоном/відправити факс: +38 044 277-62-71, +38 067 275-27-27
Написати листа: office@konoval.com.ua
Web: www.konoval.com.ua

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail